Wie heeft auteursrechten, fotograaf of opdrachtgever? - Nouksvisuals.nl


Nouks Visuals

Wie heeft auteursrechten, fotograaf of opdrachtgever?

 

Wanneer een fotograaf foto’s schiet in opdracht is er nog wel eens verwarring over wie de auteurs rechten heeft. De opdrachtgever betaald nu eenmaal voor deze foto’s en verwacht daarom dat de foto’s eigendom zijn. De fotograaf gebruikt de foto’s ook voor eigen commerciële doeleinden. Is dat wel mogelijk?

 

De fotograaf behoud alle auteursrechten van alle foto’s die zijn geschoten uit zijn hand. De opdracht houdt in dat de opdrachtgever een licentie verkrijgt van de fotograaf om de foto’s te gebruiken. Dit mag alleen met de afgesproken voorwaarden die contractueel worden vastgelegd. Heeft de opdrachtgever aan de fotograaf de opdracht uitgegeven voor website content. Dan mogen deze foto’s niet gebruikt worden voor een gigantisch billboard aan de kant van de weg. Hiervoor zou de opdrachtgever weer een extra licentie moeten aanvragen en dat zou extra kunnen kosten.

 

Wanneer de opdrachtgever alle rechten van de foto’s wil is dat ook mogelijk. Het zal dan vooraf contractueel moeten worden vastgelegd. De fotograaf geeft dan alle rechten van de foto weg aan de opdrachtgever en mag op geen enkele manier de foto zelf gebruiken.
Al met al is het daarom belangrijk om de afspraken goed op papier te zetten en te bespreken. Meestal staat het ook wel in de opdracht beschreven en vaak ook in de Algemene Voorwaarden van de fotograaf.
Voor mijn werk staat alles beschreven in de Algemene Voorwaarden die te vinden zijn op de website. Wil je graag een afspraak maken voor een opdracht?

Vraag nu een offerte aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 + achttien =